Arts Maatschappij + Gezondheid

Opleidingsplaats

Als arts Maatschappij + Gezondheid bij TWB ben jij de verbinder tussen maatschappij en gezondheid. Met de nadruk op preventie creëer je gelijke kansen voor alle jeugdigen in West-Brabant, zodat ze gezond en veilig opgroeien.

Je werkt hierin veel samen met huisartsen, medisch specialisten, netwerkpartners en gemeenten. De veelzijdigheid aan contacten maakt het werk afwisselend en is geen dag hetzelfde.

Hoe ziet je dag eruit ?

Een impactvolle preventieve aanpak begint lokaal, dichtbij kinderen en hun gezinnen.

Tijdens spreekuren op het consultatiebureau onderzoek je de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar. Je kijkt samen met ouders wat nodig is om gezond op te groeien en te ontwikkelen. Je geeft adviezen, signaleert, biedt ondersteuning en verwijst door naar de juiste zorgverlener. Je voert het Rijksvaccinatieprogramma uit en bent aanspreekpunt voor je team. Als arts ben je de sociaal-medisch deskundige binnen je team en werk je samen met cb-assistente, verpleegkundigen en verpleegkundig specialist.

Naast het werk in de spreekkamer is er ook ruimte voor werkzaamheden daarbuiten. Je onderhoudt contacten met ketenpartners en draagt bij aan de positionering van de JGZ.

Op casusniveau overleg je met partners uit de geboortezorg en het sociale en medische domein. Daarnaast signaleer je gezondheidsbedreigingen in de leefomgeving en adviseer je de gemeente over interventies ter bevordering van een gezonde en veilige leefomgeving. Jouw brede, maatschappelijke en medische blik op de ontwikkeling van kinderen biedt de mogelijkheid om verschillende terreinen met elkaar te verbinden. Zo draag je bij aan samenwerking in het jeugddomein en aan het voorkomen van grotere problemen waardoor zwaardere vormen van zorg minder nodig zijn.

Werken en leren bij TWB

Leren gebeurt binnen de JGZ vooral in de praktijk. Er is begeleiding en supervisie van ervaren praktijkopleiders. Je past theoretische kennis toe in de praktijk. Je krijgt mogelijkheden om aan opdrachten te werken die betrekking hebben op contacten met ketenpartners of te maken hebben met beleid en vernieuwingen in de JGZ. In overleg met je praktijkopleider bepaal jij wat je wilt leren. Naast de algemene vereisten van de opleiding tot arts M+G is er ruimte voor eigen interesses en ontwikkelmogelijkheden. Dit sluit aan bij de ruimte die wij bieden aan onze collega’s en onze visie op professionele teams waar tevreden en bevlogen collega’s werken.

Wil je meer weten over de opleiding tot arts Maatschappij + Gezondheid? Neem dan ook eens een kijkje op www.artsmg.nl of de website van de artsenfederatie KNMG.

App ons