een stad met dorps karakter

Regio Roosendaal

Centrum/Westrand | Heilig Hart | Kroeven/Tolberg | Wouw

Roosendaal is een stad met een dorps karakter dat bestaat uit de teams Centrum/Westrand, Heilig Hart, Kroeven/Tolberg en Wouw. In de verschillende wijken vind je diverse culturen, dat maakt het werk zo afwisselend en leuk. Het buitengebied van Wouw kenmerkt zich door zijn landelijke karakter, boerderijen en een gemoedelijke sfeer. De zorg in de stad is daarentegen veel dynamischer, zowel in zorgvraag als in cliënten. Door de dichtheid van de stad zijn de afstanden zowel met de fiets als de auto te doen. Voor het buitengebied is een auto wel aan te raden. De cliënten zijn warm, sociaal en betrokken. Ze zijn blij dat je komt en maken ondertussen graag een praatje.

De Westrand is een naoorlogse multiculturele wijk

“Ons wijkgebouw bevindt zich midden in de Westrand. Vanuit daar start ik met mijn route en meestal ga ik dan lekker de fiets. De Westrand is echt een multiculturele wijk. Je komt bij verschillende cliënten over de vloer en het leuke daaraan is dat je ook gelijk kennis maakt met verschillende culturen. Er wordt veel vrijwilligerswerk uitgevoerd in de Westrand en de betrokkenheid van de bewoners is behoorlijk groot. In het centrum worden steeds meer woonfuncties ontwikkeld, waardoor cliënten langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.”

Een grote diversiteit aan cliënten en zorgvragen

Het cluster bestaat uit de wijken Kalsdonk, Fatima-Burgerhout, Dijken en Langdonk. “Het leuke aan de Dijken en Langdonk is de mix aan cliënten, van multicultureel tot welgestelde ouderen, maar ook jonge gezinnen. Dit zorgt voor veel afwisseling in de zorgvragen. De wijk zelf is in de laatste jaren flink opgeknapt. In Fatima-Burgerhout en Kalsdonk wonen veel ‘oude’ Roosendalers die hier al hun hele leven wonen en het hart van de wijk vormen. Je merkt dat de cliënten erg betrokken zijn en er heerst veel sociale controle. Ons wijkgebouw bevindt zich in het nieuwe appartementencomplex de Snip, hier wonen ook veel cliënten van TWB.”

Jong versus oud

“Ik werk als verpleegkundige overkoepelend voor de regio Roosendaal. Dit betekend dat je me in iedere wijk in Roosendaal tegen kunt komen. Daarnaast werk ik ook in Wouw en de omliggende dorpen zoals Nispen, Moerstraten, Heerle en de Wouwse plantage. Ik kom over het algemeen veel in de Tolberg. In de Tolberg wonen verschillende doelgroepen en leeftijden, van jong tot oud. Dit maakt deze wijk erg uitdagend. Van het aanbrengen van zwachtels tot het schoonmaken van een wond of het aantrekken van steunkousen. Iedere dag is anders en je weet niet wat je kunt verwachten. In de wijk Tolberg werken wij met 4 verpleegkundigen en nog veel andere collega’s. Ons team is ijzersterk en we staan voor elkaar klaar. We luisteren naar elkaar en kunnen alles tegen elkaar zeggen. Kortom een zeer leuk team!”

In Wouw heerst een echte 'ons kent ons' cultuur

“Ik werk als verzorgende voor team Wouw. Wouw bestaat uit 5 dorpen, Wouw, Moerstraten, Heerle, Wouwse plantage en Nispen. Ieder dorp heeft zijn eigen karakter en je merkt dat de cliënten hun dorp een warm hart toedragen. De cliënten kennen elkaar en houden allemaal een oogje zeil. Er wonen veel ouderen met hart- en vaatziekten, maar ook met dementie. Ons wijkgebouw bevindt zich in de Rotselaer in Wouw, waar ook JGZ en de dagbegeleiding zitten. We werken intensief samen met huisartsen, apotheken, maar ook met Groenhuysen. Ons team bestaat uit zowel startende als ervaren collega’s die altijd voor elkaar klaarstaan. Door de grote reisafstanden is het wel handig om je routes met de auto te rijden.”

Lekker op de fiets

Diversiteit aan cliënten

Een hecht team

App ons